roaa
5410 N.Newland Ave
Chicago, IL. 60656-2026
phone: 773.774.1677
fax: 773.774.1805
email: contact@romarch.org

Credinta Aprilie - Iunie 2014

ROAA

Parohia Sf. Andrei Mississauga, ON

Biserica Sfântul Andrei este cea dintâi parohie românească, aparţinând de Arhiepiscopia Ortodoxă Română din cele două Americi, înfiinţată în Great Toronto Area (GTA). Începuturile datează din decembrie 1996, când, după terminarea Seminarului Teologic de la Neamţ, la recomandarea Pr. Protopop N. Ciurea, IPS Victorin a dat Sfântul Antimis preotului Gheorghe Ţiu şi binecuvântarea de a sluji Sfânta Liturghie de Naşterea Domnului la o  locaţie aflată în Brampton. În anul următor, 1997, s-au oficiat slujbe în biserici închiriate: St. Elias Greek Church şi Sf. Chiril şi Methodiu, iar IPS Victorin, împreună cu Protosinghelul Casian Bighescu, a vizitat comunitatea românească de două ori, încurajând înfiinţarea noi parohii.

În anul 1998, în februarie, Consiliul Eparhial aprobă înfiinţarea noii parohii “Sf. Apostol Andrei” din Mississauga şi Brampton, iar în noiembrie, cu ocazia hramului, IPS Victorin oficiază Liturghia arhierească împreună cu Protosinghelul Casian Bighescu şi preotul Gheorghe Ţiu.

În ianuarie, anul 1999, se decide acţiunea de strângere de fonduri şi cumpărare a unui lăcaş pentru biserică, iar cu ajutorul Bunului Dumnezeu şi osârdia jerfelnică a credincioşilor, se reuşeşte achiziţionarea actualului lăcaş unde s-a şi serbat Sfânta Înviere.

Clădirea bisericii face parte din lista de patrimoniu a oraşului, fiind socotită monument istoric. Executată din cărămidă roşie, construcţia a fost terminată şi dată în folosinţă în anul 1874 şi a aparţinut congregaţiei metodistă din Mississauga, sub numele de “Primitive Methodist Church”. Din anul 1925 a devenit “Burnhamthorpe United Church”. După ce a servit comunităţii timp de peste 100 ani, biserica s-a  închis în anul 1978. Locaşul a fost vândut după câţiva ani comunităţii greceşti care a înfiinţat “St. Elias Greek Orthodox Church”, ca parte componentă a Diocezei Ortodoxe Greceşti din Canada, şi de la care a fost cumpărată de comunitatea românească în aprilie 1999. După achiziţionare s-a început acţiunea de reconstrucţie interioară a bisericii prin munca benevolă şi jerfelnică a unui mare număr de enoriaşi: s-a  construit catapeteasma, s-a carpetat parterul şi s-a refăcut complet subsolul.

La hramul bisericii din noiembrie 1999 IPS Victorin împreună cu un sobor de 5 preoţi a oficiat slujba de sfinţire a bisericii urmată de Sfânta Liturghie. Trecerea prin Sfântul Altar, sărutul dat pe Sfânta Masă şi binecuvântarea IPS Arhiepiscop Victorin la ieşirea din Sfântul Altar au fost evenimente de neuitat la care au participat sute de creştini români din Mississauga, Brampton şi întreg GTA. Masa de hram, care s-a bucurat de prezenţa unor oficialităţi române din Toronto şi Ottawa, a constituit epilogul fericit al strădaniilor românilor de a-şi vedea sfinţit primul lăcaş de rugăciune al Arhiepiscopiei în această mare aglomeraţie urbană. În luna iunie 2001 IPS Victorin săvârşeşte ultima Sfântă Liturghie pe pământ la biserica din Mississauga, împreună cu Ieromonahul Daniel Jiteanu.

Sfinţirea bisericii “Sf. Ap. Andrei” de către IPS Victorin Ursache. - noiembrie 1999

Cu trecerea anilor biserica veche de 140 de ani a necesitat reparaţii successive de îmbunătăţiri şi consolidări. Cu efortul financiar al enoriaşilor şi al românilor din GTA şi cu sute de ore de muncă voluntară din partea membrilor tuturor Consiliilor Parohiale ce s-au succedat în toţi aceşti 15 ani de existenţă s-au realizat lucrări de consolidare şi înfrumuseţare a sfântului locaş, care sunt enumerate în continuare.

În 2003, de Florii, s-a achitat la bancă $50.000 pentru mortgage, rămânând de plătit $150.000, sumă care s-a achitat în 2005 de Paşti. La Adunarea Generală din 2006 s-a propus şi ulterior aprobat de către IPS Nicolae şi Consiliul Eparhial al 2-lea hram al bisericii: “Adormirea Maicii Domnului”, apoi în primăvara anului 2006 a fost instalată noua catapeteasmă din lemn de stejar adusă din România, lucrată la Suceava în comuna Cornu Luncii.

Tot în 2006 s-a început pictarea iconostasului şi s-a continuat cu pictura în întreaga biserică care s-a finalizat în 2007 când a fost sfinţită de către IPS Nicolae şi PS Ioan Casian de Vicina. Pictura a fost realizată de pictorii bisericeşti Vasile şi Ramona Isari în stil bizantin cu foiţă de aur. În 2009 s-a realizat  trecerea de la fosă septică la canalizare.

În 2010 s-a schimbat  toată instalaţia de încălzire şi aer condiţionat, s-a schimbat acoperişul în partea din spate a bisericii. În 2011 s-a schimbat acoperişul bisericii original din 1874 şi a fost instalată şi o turlă.

În toamna aceluiaşi an s-a hotărât să se schimbe geamurile toate la biserică cu vitralii şi tocuri din lemn de stejar, care au fost lucrate în Romania, la Iaşi, de către firma Mozaic Art.

În 2013 au fost instalate geamurile cu vitralii, s-a instalat parchet laminat în biserică, s-a zugrăvit toată biserica, subsolul, bucătăria, s-a instalat un carpet peste laminat, iar în Sf. Altar şi pe solee s-a instalat granit. Deasemenea la intrare şi la coborârea în subsolul bisericii a fost instalat granit.

În primăvara anului 2014, după Sf. Paşti, băile s-au renovat complet iar alea din faţa bisericii a fost asfaltată, astfel încât pe data de 1 iunie 2014 IPS Nicolae şi PS Ioan Casian de Vicina împreună cu un sobor de preoţi au participat la slujba de resfinţire a Bisericii, urmată de Sfânta Liturghie.

Credincioşii din GTA au venit iarăşi în număr foarte mare pentru a-şi arăta recunoştinţa şi evlavia pentru Sfântul Apostol Andrei, socotit ca ocrotitor al României, şi pentru Maica Domnului, ocrotitoarea neamului creştinesc.

Urmează ca până la sfârşitului anului 2014, cu ajutorul Bunului Dumnezeu, uşa de la intrarea veche a bisericii să fie înlocuită cu o placă comemorativă din piatră, iar în faţa zidului de est (spre stradă) se vor instala o troiţă şi o placă cu numele şi hramurile bisericii.

Resfinţirea bisericii - IPS Nicolae şi PS Ioan Casian alături de un sobor de preoţi. - 1 iunie 2014

Mulţumim ierarhilor noştri, IPS Nicolae şi PS Ioan Casian de Vicina, pentru purtarea de grijă de-a lungul acestui drum şi de asemenea tuturor ctitorilor, binefăcătorilor, donatorilor, miluitorilor, ostenitorilor şi închinătorilor acestui sfânt locaş.

Bunul Dumnezeu să îi scrie pe toţi în Cartea Vieţii!

Pr. Gheorghe Ţiu

Today's saints
May 24

Sf. Cuv. Simeon din Muntele Minunat
Sf. Mc. Serapion si Marciana

Archbishop Nicolae's
Pastoral Itinerary


May 28, 2017 - Divine Liturgy at St. Dimitrios the New Monastery, Middletown, NY

May 25, 2017 - Ascension of the Lord - Divine Liturgy at Ss. Constantine and Helen Cathedral, Chicago, IL

May 21, 2017 - Ss. Constantine and Helen - Divine Liturgy at Ss. Constantine and Helen Cathedral, Chicago, IL

May 16, 2017 - Meeting of the Executive Committee of the Assembly of the Canonical Orthodox Bishops of the USA, New York, NY

May 14, 2017 - Divine Liturgy at the Resurrection of the Lord parish, Sacramento, CA

Bishop Ioan Casian's Pastoral Itinerary


May 21, 2017 - Ss. Constantine and Helen – Divine Liturgy at Ss. Constantine and Helen parish, Edmonton, AB

May 14, 2017 - Divine Liturgy at St. Mary’s parish, Boian, AB

May 7, 2017 - Divine Liturgy at St. George parish, St. Hubert, QC

April 30, 2017 - Divine Liturgy at Ss. Constantine and Helen Cathedral, Chicago, IL

April 23, 2017 - St. George - Divine Liturgy at St. George parish, St. Hubert, QC