roaa
5410 N.Newland Ave
Chicago, IL. 60656-2026
phone: 773.774.1677
fax: 773.774.1805
email: contact@romarch.org

Credinta Aprilie - Iunie 2014

ROAA

Sfinţirea bisericii Sf. Maria, Gatineau, QC

Cu vrerea Domnului, cu binecuvantarea Înalt-preasfinţitului Nicolae şi a Preasfinţitului Ioan Casian de Vicina, înconjuraţi de sobor de preoţi precum şi cu participarea a sute de credincioşi, s-a sfinţit Biserica Ortodoxă Română Sfânta Maria din Gatineau, Quebec, duminică 11 mai 2014. La acest eveniment deosebit de important pentru parohia noastră, într-o atmosferă de mare sărbătoare, au participat alături de clerici şi credincioşi, Excelenţa sa Doamna Ambasador Maria Ligor împreună cu membrii ai corpului diplomatic precum şi reprezentanţi ai autorităţilor locale.

Cele trei zile de sărbătoare au început vineri, 9 mai 2014, cu primirea arhiereilor şi a celor 14 preoţi şi  cu Taina Sfântului Maslu de obşte. Au continuat mai apoi sâmbătă cu ediţia din 2014 a Conferinţei preoţeşti pentru Protopopiatul Canadei de Est şi cu slujba Vecerniei celei Mari, iar duminică au culminat cu Sfinţirea bisericii, Sfânta Liturghie şi agapa frăţească.

Târnosirea bisericii fiind un moment unic în viaţa unei parohii ţinem să comemorăm câteva momente, dintre cele mai importante, spre amintire şi mărturie în istorie a celor care au adus jertfă acestui sfânt altar.

Binecuvântata zi de duminică a început cu primirea tradiţională a ÎPS Nicolae şi a PS Ioan Casian cu pâine şi sare de către credincioşii îmbrăcaţi în costume populare naţionale. Au urmat apoi momentul sfinţirii bisericii în exterior cu Aghiazmă şi cu Sfântul şi Marele Mir, intrarea în biserică a credincioşilor şi a preoţilor în Sfântul Altar, citirea hrisovului care a fost pus în piciorul sfintei mese împreună cu moaştele Sfinţilor Martiri Epictet şi Astion şi cu pomelnicul ctitorilor şi donatorilor bisericii precum şi cu pomelni-cele pe care credincioşii le-au adus până în momentul respectiv. Hrisovul dă mărturie moştenitorilor despre istoria bisericii, despre ctitorii şi donatorii care s-au ostenit pentru ca sfântul nostru locaş să existe. Imediat după acest moment a urmat spălarea Sfintei Mese cu apă de trandafir, ungerea cu Sfântul şi Marele Mir, urmate de  pecetluire, îmbrăcarea Sfintei Mese, ieşirea din Altar a clerului şi ungerea bisericii în interior cu Sfântul şi Marele Mir şi stropirea cu apă sfinţită, Sfânta Liturghie săvârşită pe altarul nou sfinţit şi trecerea credincioşilor prin Sfântul Altar spre închinare.

Parohia Ortodoxă Română Sfânta Maria s-a înfiinţat în toamna anului 2007, în urma iniţiativei unui grup de credincioşi români, cu inimă mare, din Regiunea Capitalei Naţionale a Canadei respectiv din oraşul Gatineau. Astfel, pe 20 octombrie 2007 în urma întrunirii bianuale a Protopopiatului pentru Estul Canadei care a avut loc la Biserica “Învierea Domnului” din Hamilton (Ontario), preotul Teofil Arsene a primit binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Nicolae de a studia posibilitatea creării unei misiuni-parohii în regiunea Outaouais, Québec.

Pe 28 octombrie 2007, preotul Teofil Arsene convoacă o întrunire a românilor din Gatineau în sala de conferinţe a Hotelului “Les Suites Victoria” din Hull (Gatineau) pentru a analiza posibilitatea creării unei parohii ortodoxe româneşti în această zonă. În urma discuţiilor avute, cei prezenţi la această întrunire (11 familii) au considerat binevenită înfiinţarea unei parohii în Gatineau. Sunt urmaţi paşii prevăzuţi în Statutul de organizare al Arhiepiscopiei cu privire la înfiinţarea de noi parohii şi, pe 20 decembrie 2007, în urma hotărârii Consiliului Eparhial al Arhiepiscopiei, se primeşte binecuvântarea de a începe această Misiune, trimiţându-se totodată prin părintele protopop George Chişcă, Sfântul Antimis al parohiei cu specificarea faptului că este a 33-a parohie înfiinţată în Canada.

Prima slujbă a noii Misiuni a avut loc în ziua de Crăciun a anului 2007 în biserica romano-catolică St. Jean-Bosco din Gatineau (Hull), printre participanţi aflându-se şi Excelenţa Sa Doamna Ambasador Elena ştefoi, ambasadoarea României în Canada. În data de 17 ianuarie 2008 Misiunea primeşte charter-ul ecleziastic din partea Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din cele două Americi fiind încorporată cu numele de “Sfânta Maria - Naşterea Maicii Domnului” iar, pe 1 aprilie 2008, Misiunea “Sfânta Maria” este înregistrată potrivit legii corpora-ţiilor religioase a Provinciei Québec sub numele de: “Église Orthodoxe Roumaine Sainte Marie / Biserica Ortodoxă Română Sfânta Maria”. În vara aceluiaşi an, Misiunea primeşte recunoaşterea juridică a Guvernului Federal al Canadei, acordându-i-se în felul acesta dreptul de a elibera chitanţe fiscale.

De la început membrii noii Misiuni au avut dorinţa de a avea o biserică a lor proprie în care să se roage şi să-l preaslăvească pe Dumnezeu şi pe care să o lase moştenire fiilor lor ca semn al dorinţei de păs-trare a valorilor religioase, culturale şi naţionale în mozaicul multi-cultural canadian. Astfel, chiar în primele luni după înfiinţare, membrii misiunii au de-pus două oferte de cumpărare a unor complexe ecleziastice catolice (St. Jean-Bosco şi St. Raymond) care au fost respinse însă de Dioceza catolică de Hull. Prin grija duhovnicească a ÎPS Nicolae şi a PS Ioan Casian eforturile de aflare a unui spaţiu unde să se construiască sau să se amenajeze o biserică ortodoxă au continuat cu ardoare şi astfel, în august 2010, au fost semnate actele de cumpărare a fostei biserici romano-catolice “St. Jean Bosco” (biserica unde Misiunea s-a înfiinţat şi s-a săvârşit prima Sfântă Liturghie) ca locaş de cult pentru parohia Sfânta Maria. Complexul eclezial “St. Jean Bosco” (biserica şi clădirile aferente) a fost vândut de Dioceza catolică în martie 2008 unui om de afaceri care a transformat oficiul bisericii, sălile de curs şi celelalte spaţii într-un centru de zi de bătrâni, iar biserica propriu-zisă şi sala comunitară aferentă a decis să le vândă. Preţul iniţial solicitat pentru biserică, sala comunitară şi parcare a fost de 375.000 dolari în timp ce preţul negociat de Consiliul Parohial şi acceptat de vânzător a fost de 350.000 dolari. Pentru a îndeplini condiţiile acordului de finanţare bancară, membrii misiunii au făcut eforturi deosebite donând sume considerabile, într-o primă etapă adunându-se peste 90.000 de dolari în numai câteva săptămâni. Familia Viorel şi Mariana Hudema au garantat împrumutul bancar cu proprie-tatea lor.

Imediat, sub îndrumarea preotului paroh Teofil Arsene, au fost demarate lucrări de transformare şi înfrumuseţare a bisericii care au culminat în vara anului 2013 cu montarea unui frumos iconostas şi a altor obiecte de mobilier bisericesc lucrate în România din stejar masiv. Lucrarea aparţine sculptorului Ionuţ Hăntar din Grumăzeşti, Jud. Neamţ. În primăvara anului 2014 s-au montat trei candelabre electrice şi alte obiecte necesare pentru buna desfăşurare a cultului ortodox.

Sfinţirea bisericii Sfânta Maria din Gatineau, QC a fost săvârşită pe data de 11 mai 2014 de către ÎPS Arhiepiscop Nicolae şi PS Episcop Vicar Ioan Casian de Vicina, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi un număr mare de credincioşi din Ottawa-Gatineau şi împrejurimi.

Acestea s-au petrecut în timpul păstoririi Prea-fericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, al Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Nicolae şi a Preasfinţitului Episcop Vicar Ioan Casian de Vicina ai Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din cele două Americi, Stephen Harper fiind prim-ministrul Canadei, iar Traian Băsescu preşedintele României.

Pomeneşte Doamne întru împărăţia Ta pe ctitorii, slujitorii, ostenitorii şi binefăcătorii acestei Sfinte Biserici!

Mulţumim în primul rând Domnului Dumnezeului nostru Iisus Hristos şi Preacuratei lui Maici, Fecioara Maria pentru ajutorul, protecţia şi binefacerile pe care le-au revărsat asupra bisericii noastre. Domnul să răsplatească însutit jertfa, puţină sau multă, mai devreme sau mai târzie, ctitorilor, donatorilor, binefăcătorilor, celor care au cântat, celor care au participat şi au susţinut Sfinţirea Bisericii Sfânta Maria, din Gatineau şi să le scrie numele în cartea vieţii celei veşnice.

Pr. Teofil Arsene

Today's saints
May 24

Sf. Cuv. Simeon din Muntele Minunat
Sf. Mc. Serapion si Marciana

Archbishop Nicolae's
Pastoral Itinerary


May 28, 2017 - Divine Liturgy at St. Dimitrios the New Monastery, Middletown, NY

May 25, 2017 - Ascension of the Lord - Divine Liturgy at Ss. Constantine and Helen Cathedral, Chicago, IL

May 21, 2017 - Ss. Constantine and Helen - Divine Liturgy at Ss. Constantine and Helen Cathedral, Chicago, IL

May 16, 2017 - Meeting of the Executive Committee of the Assembly of the Canonical Orthodox Bishops of the USA, New York, NY

May 14, 2017 - Divine Liturgy at the Resurrection of the Lord parish, Sacramento, CA

Bishop Ioan Casian's Pastoral Itinerary


May 21, 2017 - Ss. Constantine and Helen – Divine Liturgy at Ss. Constantine and Helen parish, Edmonton, AB

May 14, 2017 - Divine Liturgy at St. Mary’s parish, Boian, AB

May 7, 2017 - Divine Liturgy at St. George parish, St. Hubert, QC

April 30, 2017 - Divine Liturgy at Ss. Constantine and Helen Cathedral, Chicago, IL

April 23, 2017 - St. George - Divine Liturgy at St. George parish, St. Hubert, QC